Robotmaster (www.robotmaster.com) je CAD/CAM softver za programiranje robota. Bez CAD/CAM programiranja numerički upravljanih alatnih strojeva ne možemo zamisliti današnju proizvodnju. Međutim, kod robota ovakav način programiranja tek probija put. Mnogi roboti se još uvijek programiraju ručno.

Robotmaster čini programiranje robota na temelju CAD modela jednako jednostavnim kao što sada programiramo NC strojeve. Pogodan je za programiranje robotskih aplikacija kao što su glodanje, obrezivanje, pjeskarenje, poliranje, skidanje srha, zavarivanje, brušenje, bojanje, ...

Robotmaster integrira programiranje, simulaciju i generiranje koda u jednom okruženju. Glavne značajke softvera Robotmaster su:

  • Robotmaster podržava programiranje 6-osnih antropomorfnih robota. Robotu se mogu dodati dodatne vanjske linearne ili rotacijske osi.
  • Stvaranje jednostavnih ili zahtjevnih robotskih putanja bez točaka učenja
  • Optimizacija grafičkog puta, koja pomaže u određivanju položaja i orijentacije robota te optimiziranju kretanja robotskih zglobova (izbjegavanje singulariteta, ograničenja u zglobovima, sudari,…)
  • Analiza radnog prostora
  • Optimiziranje nagiba alata omogućuje programeru fleksibilnost u izbjegavanju sudara i pomaže optimizirati kretanje robota
  • Alati za provjeru sudara robota s okolinom, alatima i/ili obradacima
  • Robotmaster je prikladan za robote različitih proizvođača

Zbog zahtjeva vitke i fleksibilne proizvodnje, radi smanjenja troškova, roboti postupno, gdje je to moguće, zamjenjuju konvencionalne proizvodne strojeve, poput CNC alatnih strojeva.

Roboti, koji su nekada bili posebno prikladni za pozicioniranje i pomicanje (kao što su aplikacije za odabir i postavljanje), razvili su se u preciznosti i krutosti te se sve više koriste za primjene kao što je glodanje. Korištenjem robota možemo proizvesti kvalitetnije proizvode po nižoj cijeni.

Verzija 6.x radi unutar Mastercam-a. Putanja alata izrađena u Mastercamu je osnova za Robotmaster, koji čini optimizirani robotski program koji ne zahtijeva dodatno off-line programiranje. Programiranje robota jednako je fleksibilno i brzo kao programiranje CNC strojeva.